html5 site builder

PÁLYAVÁLASZTÁS

 

 

pályaválasztás

 

 

Pályaorientációs nap a Törökben

Iskolánkban a Dr. Török Béla Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola és Kollégium Újváros park 1. szám alatt található telephelyén 2023. október 05-én tartottuk a 2023/2024-es tanév egy egész délelőttöt átfogó, a telephelyünk minden osztályát érintő pályaorientációs napját. Célunk az volt, hogy tanulóink a szakiskolánk szakmáit - 2 és 4 évfolyamos képzés - és a készségfejlesztő iskolánk moduljait megismerhessék. A diákok betekintést nyerhettek különböző képzéseinkbe egyéni képességeiknek megfelelően.
Idén először a készségfejlesztő iskolánk tanulói az összes állomáson részt vettek, minden munkafolyamatot kipróbálhattak.
Pályaorientációs napunk meghirdetésre került honlapunkon (http://www.nagyothallo.info.hu ), valamint telephelyünk facebook oldalán. Erre a napra meghívást kaptak a Rákospatak utcai telephelyünk 7-8. osztályos tanulói és a Szőnyi úti telephelyünk 8. osztályos diákjai. Őket a korábban kialakított csoportjaink mellé osztottunk be, hogy állomásról állomásra haladva bepillanthassanak telephelyünk életébe.
8 állomást alakítottunk ki, melynek vezetői az adott vizsgatantárgyakat oktató kollégáink voltak, a munkafeladatokat pedig az adott képzést tanuló diákjaink mutatták be.
Egy-egy állomáson 20 percet tölthettek a csoportok. Ezen bemutató gyakorlatorientált volt, minden állomáson a képzésekhez, szakmához, modulokhoz igazodó munkafeladatokba voltak bevonva a csoport tagjai.

Pillanatképek a szakiskolai szakmáinkból:

 1. Szobafestő - részszakma (képzési idő 2 év)


  Szobafestés előkészítését és folyamatát láthatták tanulóink. Az érdeklődő, vállalkozó szellemű diákoknak lehetőségük volt kipróbálni az eszközöket, gyakorolhatták az ecset és a henger használatát, közben a szakma balesetvédelmi szabályaival is ismerkedtek.

 2. Kerékpárszerelő - képesítés (képzési idő 2 év)


  Csoportjaink megismerkedhettek a kerékpárszereléshez szükséges eszközökkel, valamint a kerékpár részeivel. Ezután játékosan, cselekvéshez kötötten, interaktív formában tesztelhették megszerzett tudásukat.

 3. Burkoló - képesítés (képzési idő 4 év)


  A tanulók a délelőtt folyamán betekintést nyertek a burkolás folyamatába, megismerkedtek a munkavédelmi eszközökkel és lehetőség nyílt például a térdvédő és a kobak kipróbálására is. A felület előkészítéséhez szükséges eszközöket megtekinthették, valamint a vízszintezőt kipróbálhatták. Hallhattak a kötőanyagok (gipsz, cement, mész) funkcióiról, összehasonlították a cementet és a gipszet, taktilis ingerekkel megtapasztalták az anyagok különbözőségeit majd csemperagasztót keverhettek be. Végül a szakma iránt érdeklődők kipróbálhatták a csemperagasztás műveletét gipszkarton lapra.

 4. Népi kézműves- szőnyegszövő - szakma (képzési idő 4 év)


  A diákcsoportok betekintést kaptak a szövés munkafolyamatának különböző fázisaiba. Megtekinthették az előző években készült, a képesítés megszerzéséhez szükséges munkadarabokat (szőnyeg, kispárnahuzat).
  Gyakorlati feladatként a rojtozás technikáját próbálhatták ki.

Pillanatképek készségfejlesztő iskolai moduljainkról:

 1. Agyagtárgy készítés - modul


  Ezen az állomáson a diákok megtekinthették a már korábban különböző technikákkal készített alkotásokat. Mód volt arra, hogy kipróbálhassák az agyagmegmunkálás technikáit és az ehhez szükséges eszközökkel is megismerkedhettek.

 2. Háztartástan- Életvitel - modul


  A linzer készítés rejtelmeibe kaphattak betekintést tanulóink. Kipróbálhatták a különböző konyhai eszközöket és gépeket. Az elkészült süteményeket közösen fogyasztották el.

 3. Habilitációs célú- integrált munkavégzésre nem képes tanulóknak - modul


  Az ebédlőben berendezett állomáshelyen lehetőség nyílt különböző takarító eszközök, valamint a felületek tisztítására, fertőtlenítésére használatos tisztító szerek megtekintésére. A bemutató után ki is próbálhatták azok használatát.
  Különböző háztartási munkák- például teregetés, terítés- helyes folyamatát is megismerhették, kipróbálhatták.

 4. Udvaros - modul


  Ezen az állomáson a kerti eszközökkel találkozhattak diákjaink. Megismerhették az ültetés folyamatát, melynek aktív részesei is lehettek, valamint egy játékos „Ki, mit tud?” - on lehetőségük nyílt megismerkedni a gyógy - és fűszernövényekkel is.

Pályaorientációs napunk sikerrel zárult. Az egyes állomásokon örömmel, lelkesen vállalkoztak a változatos tevékenységek kipróbálására. Programunkon tanulóink és vendégeink pozitív élményekkel, sok értékes gyakorlati tapasztalattal gazdagodtak.

Sikeres szakmai- és képesítő vizsga a Törökben!

Intézményünk szakiskolás tanulói burkoló, szobafestő, kerékpárszerelő, számítógépes adatrögzítő képzésein sikeres szakmai illetve képesítő vizsgát tettek.
Mindenki szép eredménnyel zárta a tanévet.
Gratulálunk nekik és további sok sikert kívánunk!


 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 

Intézménylista nagyothalló gyermekek részére: